Note This!

image

Note illustrated by Marco Menaballai.

L-R: Kristoffer Fagerström, Alexis Holmqvist, Cristiano Pigazzini, Susanna Wåhlin, Johannes Carlström

Without a shadow of a doubt, the biggest thing to emerge from Stockholm Design Week this year was Note Design Studio. Slowly building their reputation over the last few years by staging their own Marginal Notes shows, this year they moved to an old light bulb factory and presented Note Open - a temporary studio and exhibition space.

We brought some friends with us to Stockholm this year and were ever so slightly excited to for all of us to have guided tour by Susanna and Cristiano, two fifths of Note. They had 8 new products on show, as well as pieces from previous Marginal Notes and their Bolt stool for new French brand La Chance (which just happens to have been awarded a Wallpaper* Design Award 2013).

image

Susanna Wåhlin demonstrating Vinge

Products ranged from lights - we may have mentioned the new Vinge for Örsjö once or twice before - to bike stands and bathroom sinks and even a prototype Boet bench for Mitab to accompany the Boet stool. The prototype was so new, it arrived just in time for the opening of the show, but too late for the brochure, so the image below will have to do for now.

image

Susanna is actually from the town of Örsjö and her family have a long history with Örsjö Belysning, so it seems fitting Note should design a piece for the brand. In fact, if you would like a lesson in the proper pronunciation of Örsjö, then watch Susanna’s Style File interview with Wallpaper*.  

image

Note stand (and product design) for ZilenZioApart from the exhibition.

Note’s handiwork was in evidence all over the city - Vinge and their Teluria candelabra for Klong popped up at Glass Elephant, they not only designed the products but also the stand for ZilenZio (above) and they designed the Greenhouse exhibition. The layout for Greenhouse was based on baroque French gardens and instead of straight rows of boxy stands, rows were curved and some walls were removed to create an open atmosphere, where designers could meet and experience the show around them, rather than feeling they had to stay in their designated box. It also removed the intimidation visitors sometimes feel about stepping onto stands - they were on the stands before they even knew.

image

Greenhouse exhibition design concept. Image from stockholmfurniturelightfair.se

We said it last year, and we’ll say it again: Note are definitely a name to watch. For more examples of their work, check out their website: www.notedesignstudio.se

Note illustrated by Marco Menaballai.